Slovensko je v inovatívnosti v EÚ na 21. mieste

04.03.2014 Celý región

Brusel 4. marca (TASR) - Najinovatívnejšími v Európskej únii sú podľa Európskej komisie (EK) Švédi a Dáni.

Nemecko v porovnaní s vlaňajškom kleslo o jednu priečku. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešnú správu EK publikovanú v Bruseli.

Slovensko je podľa informácie uverejnenej na internetovej stránke EK na 21. mieste.

Európska komisia hodnotí členov EÚ v inovatívnosti každoročne. Aj tento rok ich rozdelila do štyroch skupín. Lídrami v inovatívnosti sú Švédsko, Dánsko, Nemecko a Fínsko. Do druhej skupiny zaradila 10 členov spoločenstva. Nachádzajú sa v nej napríklad Rakúsko, Estónsko, Francúzsko, Veľká Británia.

Slovensko, Česko Maďarsko, ale aj Taliansko, Španielsko a ďalších šesť krajín je v tretej skupine. Pelotón uzatvárajú Bulharsko, Lotyšsko a Rumunsko, ktorých inovatívnosť je hlboko pod skóre priemeru EÚ.

Slovensko v oblasti inovácií v EÚ patrí do skupiny miernych novátorov
Európa znižuje náskok Spojených štátov a Japonska v inováciách, avšak rozdiely vo výkonnosti medzi členskými štátmi EÚ sú naďalej vysoké a odstraňujú sa pomaly. Uviedla to dnes Európska komisia (EK).

Rozdiely v inováciách na regionálnej úrovni sa zväčšujú, pričom inovačná výkonnosť sa v takmer pätine regiónov EÚ zhoršila. To sú hlavné závery prehľadu výsledkov inovácií v EÚ na rok 2014 a prehľadu výsledkov regionálnych inovácií EK.

Celkové poradie krajín EÚ zostáva pomerne stabilné. Na vrchole rebríčka sa ocitlo Švédsko, po ňom nasledujú Dánsko, Nemecko a Fínsko – krajiny, ktoré investujú do výskumu a inovácií najviac. Situácia sa najvýraznejšie zlepšila v Portugalsku, Estónsku a Lotyšsku.

Protiváhu zvýšeným verejným výdavkom na výskum a vývoj však predstavoval pokles investícií rizikového kapitálu a inovačných investícií do spoločností v iných oblastiach, ako je výskum a vývoj.

"Presadzovanie inovácií zostáva prioritou, ak chceme dosiahnuť náš cieľ v oblasti priemyselnej politiky – najmenej 20 percent HDP EÚ pochádzajúcich z odvetvia výroby do roku 2020. Viac investícií do podnikov, väčší dopyt po európskych inovačných riešeniach a menej prekážok pre komerčné šírenie inovácií sú kľúčom k rastu," uviedol eurokomisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

V novom rozpočte EÚ bude vyše 100 miliárd eur v rámci štrukturálnych a investičných fondov vyčlenených na výskum a inovácie, ako aj digitálny rast, malé a stredné podniky a rozvoj ekologických a efektívnych zdrojov energie.

Výsledky prieskumu ukázali, že rozdiely medzi štátmi a regiónmi v tejto oblasti stále existujú. Každý z 274 regiónov EÚ bude musieť vytvoriť stratégiu inteligentnej špecializácie, ktorá bude zahŕňať inovácie.

Prieskum na rok 2014 určil štyri rôzne výkonnostné skupiny členských štátov. V skupine inovačných lídrov sa ocitlo Dánsko, Fínsko, Nemecko a Švédsko. Do druhej skupiny úspešných novátorov s inovačnou výkonnosťou nad priemerom alebo blízko priemeru EÚ sa dostalo Belgicko, Cyprus, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Rakúsko, Slovinsko a Spojené kráľovstvo.

Výkonnosť Českej republiky, Grécka, Chorvátska, Litvy, Maďarska, Malty, Poľska, Portugalska, Slovenska, Španielska a Talianska je nižšia ako priemer EÚ (mierni novátori), pričom do poslednej skupiny krajín s inovačnou výkonnosťou nižšou, ako je priemer EÚ (slabší novátori) bolo zaradené Bulharsko, Lotyšsko a Rumunsko.
 

Vyberte región